Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πώς να φτιάξω ένα ισχυρό password ;

Τα passwords ή αλλιώς οι κωδικοί είναι τα ψηφιακά κλειδιά μας,με αυτά έχουμε πρόσβαση στα προσωπικά μας αρχεία,μπορούμε να μιλήσουμε με φίλους ή να κάνουμε online αγορές.οι κωδικοί πρέπει να είναι παντού και πάντα διαφορετικοί,δηλαδή άλλο κωδικό για να δούμε τα email μας και άλλο κωδικό για να μπούμε σε ένα κοινωνικό δίκτυο.Σκεφτείτε τώρα ότι πρέπει να θυμάστε πχ 12 κωδικούς,είναι πραγματικά δύσκολο αλλά είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτείς.



1.Χρησιμοποίησε παντού διαφορετικό κωδικό

Ας υποθέσουμε πως χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό παντού,σε κοινωνικά δίκτυα-email-paypal και ούτω καθεξής.Ο κωδικός είναι letmepass,σε περίπτωση που κάποιος βρει τον κωδικό(είναι πανεύκολο με keylogger Πρόγραμμα) έχουμε χάσει όλους μας τους λογαριασμούς και τα λεφτά μας.

2.Να αλλάζετε κωδικούς ανά διαστήματα

Πρέπει να αλλάζετε συχνά κωδικούς,όχι και κάθε μέρα  αλλά μια φορά το 2-3μηνο όπως και δήποτε.Μην λέτε σε κανέναν τον κωδικό σας!

3.Κωδικούς που πρέπει να αποφεύγεται

Αν χρησιμοποιείς κωδικούς όπως: 1234-4321-qwerty-ημερομηνίες γέννησης-τη μάρκα του αυτοκινήτου σου-το όνομα της/του πρώην σου και λοιπά.Όποιος χρησιμοποιεί τα 3 πρώτα είναι άξιος της μοίρας του.Τα υπόλοιπα παραδείγματα καλό είναι να αποφεύγονται,επειδή είναι το πρώτο πράγμα που τσεκάρουν οι hackers.

Πως να φτιάξω έναν ισχυρό κωδικό;

Προσπαθήστε να αναμίξετε γράμματα με αριθμούς και σύμβολα.Ο κωδικός πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες,αν και καλό θα ήταν να έχει ακόμα περισσότερους.
1.Γράψτε μια λέξη ανάποδα:                    βιβλίο-οιλβιβ
2.Λέξη με νούμερα:                                    βιβλίο-β1βλ10
3.Βάλτε μερικά κεφαλαία γράμματα:    βιβλίο-ΒιΒΛιο
4.Προσθεστε σύμβολα όπως @#^:        βιβλίο-&βιβλιο^^


Τέλος αν δεν εμπιστέυστε τον εαυτό σας για δημιουργήσετε έναν δυνατό κωδικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Norton identity safe,θα φτιάξει έναν κωδικό για σας που είναι δύσκολο να σπάσει ή να τον μαντέψει κάποιος.Αν θέλετε να δείτε πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σας μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το site.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

εδώ μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας....